fredag 9 februari 2018

Varierande vecka



Veckan har bjudit på väldigt kylslaget väder, men också närapå tö. Tänk om det någongång kunde bestämma sig så man visste hur man skulle klä sig...



Men kylan har varit lite rolig också, för den gav mig chansen att testa att frysa en egen ljuslykta med nära på överblommade tulpaner. Dock blev första försöket lite lätt misslyckat då jag inte riktigt tänkte mig för utan använde en glasburk till mittenhålet. Glasbruken sprack när jag skulle försöka få bort den och för att få bort alla glasbitar var det bara att tina mer än det var meningen, fylla upp med vatten och frysa en gång till med plast i mitten.


 
Det blev inte riktigt som jag tänkte mig, eftersom plastflaskan flöt upp under frysningen och gjorde ljushålet för grunt, men med en ljuslykta löste det sig bra ändå.



Mat har det också blivit en hel del i veckan.
Det blev till att börja med makaronipudding. Vi har en förmåga att alltid koka för mycket makaroner och därför finns det alltid sådana som blivit över i kylskåpet. I kombination med falukorv och strimlade tomater och en röra med två ägg, 2 dl mjölk, salt och svartpeppar blir det rätt ok. Riv över ost och grädda i 20 min på 200 grader.



Jag hade ett halvt lite ledset kålhuvud i kylen som behövde tas om hand så då fick det bli kålpudding. Först strimlade jag kålen och två gula lökar. De fick koka tills de var mjuka. Ca 500 g nötfärs rörde jag ihop med ett ägg, salt, svartpeppar och ungefär 2 msk ströbröd. Det fick svälla tills lök och vitkål hade kokat klart.



Sen blandade jag de avrunna grönsakerna med färsen och la i en ugnssäker form. Det gräddades i ugn i ca 25 minuter i 225 grader. Vi åt med hemlagad lingonsylt och potatis.



Tidigare i veckan fick jag för mig att jag ville terra att få fram ett bidrag till Lidls egen möstarkockstävling. Tidigare veckor har det varit lite konstiga kombinationer av varor, men kyckling, nudlar, kokosfett, kokosmjölk och jordnötter kände jag att jag skulle kunna få fram nåt med.



Strimlade kycklingbröst marinerade med chili och ingefära fick först ytterligare smak med juice från en halv limeklyfta. Kycklingbitarna stekte jag i kokosfett.



När kycklingen var genomstekt så hällde jag på en halv strimlad pak choi och strimlade cocktailtomater av olika sorter (jag valde chockomater och gula). De fick bli varma innan jag hällde på jordnötter (1 dl) och en burk kokosmjölk.



Det hela fick puttra medan jag tillagade nudlarna enligt anvisning på paketet.



Sen var det dags att få till en bra uppläggning och en snygg bild för att kunna skicka in. Uppläggning med hela pak choiblad, limeklyftor och basilika gick bra, svårare var det att få till en bra matbild - men det gick det också.



Det gick tillslut det också, men det var inte helg lätt. Och även om vi tyckte att det blev bra räckte det inte hela vägen till vinst, men så är det. Jag hade inte använt fantasin tillräckligt bra.



I tisdags blev det semlor här hemma - tack pågens för att jag slapp baka - och gillar man inte mandelmassa får det bli nåt annat i semlan. Jag krossade dumle i och det fick tummen upp.



Jag och hjärtat valde dock traditionell semla med varm mjölk. Det funkar också bra.



I torsdags kom jag hem till en trevlig överraskning. Den nya klädgarderoben var klar så nu har jag massor av nya hyllor, en galgstång och mycket plats för skor efter golvlisterna. 



I går hade jag inte så mycket ork över till matlagning. Som tur var fanns det hamburgare och hamburgerbröd i frysen och steka hamburgare funkade.



Det funkar ju som fredagsmat det också.



Efter kvällens melodifestival är jag mest bara trött. Jag som alltid har tyckt att det har varit roligt att se, men årets två deltävlingar har hittills varit det faktiskt varit fiaskovarning på. Små söta killar som inte kan hålla en ton har skickats till finalen och det är mest bara pinsamt.



Gör som Sudden istället och sover mig igenom det hela nästa vecka tror jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar