söndag 5 november 2017

En dag vid spisen



Efter en ganska tung, men vacker minneshögtid i kyrkan i går kände jag att jag jag inte var så upplagd för några större utsvävningar idag. Johnny åkte till studion i Regnsjö tidigt i morse och dumt nog gick jag tillbaka upp till sängen när han hade åkt. Nästa  gång jag vaknade var det sen förmiddag, men jag behövde väl det gissar jag.



När jag väl vaknat till var det dags att rensa svampen jag hittade igår. Det har gått trögt för mig att hitta svamp i år. Tror det är en kombination av att "mina" ställen har blivit avverkade och att flera människor verkar ha hittat dit. Dock - tillräckligt för en soppa hittade jag. Jag steker gul lök och den rensade svampen tills vätskan i svanpen är "torr". Sen tillsätter jag grädde - vill man ha en mer kalorisnål variant funkar matlagningsgrädde också - mjölk, en tärning grönsaksbuljong, färskriven svartpeppar och några cl whisky (inte för rökig). 



Samtidigt som soppan kokade började jag steka nötfärs till lasagne. Jag steker färsen med hackad gul lök och när färsen är helt genomstekt kryddar jag med tomatpuré, tacosås, basilika, salt och peppar.



Jag brukar oftast använda köpt ostsås, eftersom jag aldrig har lyckats med becamelsås. Idag fick jag dock för mig att göra egen ostsås. Det funkade bra och inte brändes den vid heller. 2 dl riven ost smälts i 3,5 dl grädde, men det ska inte koka för då kan det skära sig. 



Med lasagnen på eftervärme i ugnen tog jag lite paus i matlagningen för ett skönt yinyogapass. Oj, så det behövdes efter den senaste stressiga veckan. Jag kopplar alltid ner under tiden på mattan, men så avslappnad som jag blev sen här gången var det länge sedan jag blev. Väldigt skönt var det!



Hemma igen efter yogan smakade vi på lasagnen och sen fortsatte jag med matlagningen. Några av årets sista tomater fick bli en av ingredienserna i makaronipudding. Jag började med att koka makaroner - resterna jag hade räckte inte riktigt. Medan de kallnade tärnade jag falukorv (ungefär 1/4 ring) och klyftade tomaterna.



Allt blandade jag sedan i en ugnsfast form. Sist hällde jag på äggstanning som bestod av 4 ägg, riven ost, lika delar grädde och mjölk (2 dl var), färskmald svartpeppar och salt. Jag toppade med riven paprika och lökpulver. Sen gräddades allt i 200 grader i 20 minuter.



Dagens sista rätt blev en modifierad paella. Jag hade redan kokt ris så jag fick göra om receptet lite. Först stötte jag saffran i morteln då jag hade hela pistiller från Spanien istället för den färdiga som finns här hemma.



Saffran och lökpulver fick få färg i matfett i pannan. Sen hällde jag i riset från 1 1/2 boil-in-bag och rörde om så allt ris fick färg. När riset hade fått gottat till sig i några minuter la jag ner finfördelad grillad kyckling. Jag tillsätter frysta gröna ärtor strax innan vi ska äta maten, men nu har jag en bra paellabas. Det går också bra att tillsätta skalade räkor och musslor som bara får värmas med i någon minut, men det funkar inte här hemma så då får det bli utan.



Det kändes verkligen skönt att gå och lägga sig och veta att jag har middagarna och flera matlådor klara till flera dar den kommande veckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar