torsdag 7 september 2017

Underbara Köpenhamn


I helgen som var hade jag förmånen att återigen få delta i den nordiska Röda korsträffen för informatörer inom internationell humanitär tätt. Jag åkte hemifrån med 7 grader och landade på ett Kastrup som badade i solsken och där det stod 25 grader på termometern. Underbart!



På fredagskvällen var vi tre svenskar som strövade omkring i stan lite grann. Vi hittade en helt underbar butik/café med choklad i alla dess former. Praliner, chokladkakor, chokladglass i olika varianter, drickchoklad, ja till och med chokladpasta. Besök hotel chocolat - jag lovar att du inte blir besviken om du som jag tycker mycket om choklad.



Middag åt vi på ett gammalt ombyggt apotek som kändes väldigt genuint danskt även om menyn hade influenser från hela Europa. Jag fastnade för underbart goda musslor som serverades på det belgiska sättet med pommes till.



Vi var lite trötta eftersom flera av oss hade rest  en bit, men en tur till Nyhavn blev det på väg till tunnelbanan. Förutom att titta på folkhavet och alla läckra hus såg vi också Wei Weis installation med flytvästar som skulle symbolisera alla flyktingar som försöker ta sig till Europa över Medelhavet.



Men det blev en rätt tidig kväll då vi visste att helgen skulle bli fulltecknad. Och det gällde att försöka somna innan alla polacker som hade sett EM-kvalmatchen mot Danmark skulle komna tillbaka till hotellet.



Lördag morgon var det slutturistat för några timmar. Då var det dags för det fjärde årets träff för nordiska informatörer inom internationell humanitär rätt. 



Dagen ägnades åt statusuppdateringar om var respektive deltagarland befinner sig. Extra roligt var att Island deltog i år. Vi hade också workshop där vi delade med oss av övningar och diskuterade högt och lågt i mindre grupper.



En bra blandning av teori och praktik. Och det behövdes då man inte är van att sitta och lyssna en hel dag. Men i Danmark var vi ju och det blev en hel del pauser med gott att äta till kaffet.



Lördagens intressanta program avslutades med  en första inblick i problematiken kring internationella konflikter och de som klassificeras som icke internationella. Spännande och intressant, men också problemfyllt. Intressant som bakgrund för oss, men kanske inte det första man informerar om.



Kvällen inleddes med en promenad i det vackra vädret till Madklubben där vi skulle äta middag tillsammans. Restaurangen var en trevlig bekantskap med vacker och god mat.



Vi svenska avslutade kvällen med ytterligare strövtåg i Nyhavn innan vi satte oss på tunnelbanan till hotellet.



Söndagen rivstartade med en intressant timme med en före detta röda korsdelegat med ett flertal uppdrag i Afrika bakom sig. Det är ju just hennes praktiska exempel son är så bra att ha i bakfickan under informationstillfällrn. De där gångerna det faktiskt fungerar.



Dagens andra föreläsare gav ännu djupare bakgrund om problematiken kring internationella kontra inte internationella konflikter och röda korsets roll.



Resten av tiden innan lunch ägnades åt gruppdiskussioner kring vad vi faktiskt kan använda utifrån föreläsningarna och hur vi vill att det nordiska samarbetet ska se ut framöver.



Efter lunchen var det dags för en rundtur i det danska röda korset har döpt till röda korsupplevelsen. En intetaktiv upplevelse för alla sinnen där bland annat smak, känsel, hjärna, öga och öra fick jobba. Bland det starkaste var nog VR-glasögonen där man helt plötsligt befann sug mitt i ett flyktingläger eller matutdelning eller liknande. Tänk om vi kunde skapa något liknande i Sverige?



Efter summering och en massa kramar var det så dags att avsluta en givande, spännande och intressant helg. Tråkigt att den tog så snabbt slut, men å andra sidan var det skönt att få lite tid för sig själv och smälta lite intryck. När jag landade på Arlanda var jag föga förvånande tvungen att leta fram den jacka som inte hade behövts på hela tiden i Köpenhamn. Jag hade gärna stannat lite längre, men det var trots allt skönt att komma hem till både älsklingen och den fyrbenta pälsklingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar