fredag 27 april 2012

Vårens första nässelsoppa

Det är alltid lika gott med årets första nässelsoppa. I år hade jag chansen att plocka de första nässlorna innan polleninvasionen var här på bred front.

Bjuder på receptet om det är fler som vill passa på innan nässlorna blir för stora.

Använd:
2 liter brännässlor
2 msk finhackad gul lök (har gräslöken börjat komma är det också väldigt gott att använda)
2 msk smör
2 msk dinkelmjöl
1 liter grönsaksbuljong
0,5 krm fänkålsfrön
1 dl vispgrädde

Rensa och skölj nässlorna i kallt vatten. Koka upp vattnet och ha 0,5 tsk salt per liter vatten. Lägg i nässlorna och koka i fem minuter. Sila bort spadet. Krama ur allt vatten ur nässlorna och finhacka dem. Skär och hacka löken. Smält smöret, lägg i nässlor och fänkålsfrön och fräs i smör i några minuter. Strö över mjöl, rör om och späd med buljong. Koka i 3-4 minuter och tillsätt grädden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar